روش های موجود برای تست سیستم ارتینگ
بمنظوراجراي صحیح ارت بایستی بر روي سیستم مورد استفاده شده آزمایشاتی انجامگردد و میزان مقاومت چاه ارت اندازه گیري شود که این آزمایشات داراي روش هايمتفاوتی بوده است ،همچنین بایستی تاثیر مقاومت مخصوص خاك والکترود اتصالزمین بر سیستم ارت مورد بررسی قرار گیرد حال در این فصل به توضیح هر یک از مواردفوق پرداخته می شود.
روشهاي تست سیستم ارتینگ :
اولین نکته این است که اندازه گیري مقاومت شبکه زمین اعم از یک چاه یا میله ارتتا یک شبکه ارت بزرگتر را نبایستی ساده انگاشت و بیشتر روي روشهاي مرسوم قدیمیو اکثرا توام با اشتباه پافشاري نمود. از بین روشهاي اندازه گیري مقاومت شبکه زمینبهترین روش اندازه گیري همان روش افت ولتاژ یاpotential of fall است که در شکلزیر نشان داده شده است:
روش افت ولتاژ
اصول کار این است که یک جریان با فرکانس حول و حوش 100 هرتز به شکل
مربعی از طریق دستگاه و الکترود به زمین وارد می شود واین جریان از زمین عبور کردهو از طریق صفحه ارت به دستگاه بر می گردد و این جریان در زمین افتی ایجاد می کندکه افت ولتاژ نسبت به چاه ارت است و این افت توسط الکترود دیگري اندازه گیري میشود میزان این افت تقسیم بر جریان ارسالی بر حسب Ω است که دستگاه نشان میدهد و همان مقاومت چاه ارت است.
٪62 روش
اساس این روش دقیقا مانندروش فوق است با این تفاوت که فاصله الکترود ولتاژ تاسیستم ارت اندازه گیري شده باید 62 درصد فاصله الکترود جریان تا سیستمارت باشد.
این روش مورد تایید و توصیه اکثر استانداردها از جمله IEEE می باشد و اخیرا درتمامی پروژه ها از این روش جهت اندازه گیري مقاومت شبکه هاي ارت استفاده میشود این روش براي سیستم هاي با تعداد چاه بیشتر با افزایش فاصله الکترود جریان تاسیستم ارت حتی تا چند صد متر قابل انجام است.
بطور کلی در صورتیکه بتوان بهقسمت تخت منحنی برسیم عدد بدست آمده درست است. توجه شود که میزان کوبیدنالکترود هاي تست چندان به صحت و دقت آزمایش کمک نمی کند و بر عکس بایستیمیله ها را بیش از 20cm درون خاك نکوبیم ولی در عوض ریختن آب پاي الکترودهادقت آزمایش را بالا می برد و عدد واقعی تري را اندازه گیري می کنیم.
این روش برايشبکه هاي زمین گسترده شامل چندین میله یا چاه ارت که در فواصل مختلف نصبشده و به هم متصل شده اند و همچنین شبکه توري زمین پست ها نیز قابل انجاماست به شرطی که بتوان به قسمت تخت منحنی رسید که لازمه این کار سیم کشی درطول هاي زیاد است.
روش تنزل پتانسیل
این روش تکنیک اصلی در اندازه گیري مقاومت زمین است این روش اگرچه تنها درالکترودهاي زمین منفرد و کوچک عملی است لکن بدلیل محدودیت ابعاد سطح دردسترس براي اجراي آزمایش اجرایی تر می باشد. الکترود جریانی در فاصله چندمتريمتري الکترود زمین قرار می گیرد و الکترود ولتاژي بین الکترود زمین و الکترود جریانیقرار می گیرد.
تمامی الکترودها باید در یک مسیر مستقیم قرار گیرند و سیمها نباید درکنار یکدیگر واقع شوند تا اثر القا مغناطیسی آنها در کمترین مقدار بوده و مقدارمقاومت قرائت می گردد سپس الکترود ولتازي یکبار جلوتر و بار دیگر عقب تر قرار میگیرد و دو بار اندازه گیري تکرار می شود .در صورتیکه نتایج بهم نزدیک باشد، میانگینارقام جواب با دقت بالا خواهد بود.
روش خط عرضی
عمومی ترین روش اندازه گیري مقاومت مخصوص بوده که چهار الکترود زمین درمسیر مستقیم در زمین قرار می گیرند و مقاومت بدست می آید با تکرار این آزمایش درمسیرهاي مختلف نواحی با مقاومت پایین تر شناخته می شود.