همانطور که قول دادم بعد از توضیح اجمالی موتور القایی DTC و مباحث سه گانه بررسی سیستم القایی در متلب امروز در ادامه این مباحث در ده دقیقه به بررسی سیستم القایی را در متلب می پردازیم.
محاسبه Full load Power
Full load Impedance است و Full load Power و سایر موضوعات دیگر را در این قسمت محاسبه میکنیم.
Calculation of thevenin مدار معادل thevenin را در اینجا داریم. اگر ما مدار معادل thevenin را در اینجا داشته باشیم میتوانیم ولتاژ thevenin را به راحتی حساب کنیم که با استفاده از تقسیم Xm بر روی مجموع (X1+Xm)*Vp ولتاژ thevenin و R thevenin نیز همین گونه که میبینید به دست میآید و پس از آن ما X1 را مساوی X thevenin قرار میدهیم.
و Ns مان را حساب میکنیم که سرعت سنکرون است و ما در اسلایدها بدان اشاره کردهایم که 120 را در f و بر تعداد poles ها تقسیم میکنیم.
در نهایت Ns را در 2 و ضربدر pi تقسیم بر 60 میکنیم. که سرعت ما را تبدیل به سرعت rpm میکند.
برای گشتاور راهاندازی فرمولی را داشتیم که میگفت ولتاژ thevenin ضربدر مقاومت R2 ضربدر 3 را تقسیم میکردیم بر اندازة سرعت سنکرون ضربدر R thevenin ضربدر R به توان 2 مطابق فرمول زیر: (که میتوانید به کتب مرجع مراجعه کنید)
Smax را هم در کتابهای مرجع فرمولش را داشتیم و اگر چک کنید میبینید دقیقاً همین است.
متعاقب آن یک Tmax به دست میآمد که هر کدام از اینها با توجه به فرمول بالا قابل محاسبه است و شما میتوانید به کتابهایی که اینها را اثبات کردهاند ببینید که دقیقاً همین اعداد و همین روابط است که در اینجا نوشته شده است.
ما به دلیل اینکه وقت نداشتیم اینها را در اسلایدها نیاوردهایم اما با یک جستوجوی خیلی ساده در کتاب مربوطه شما میتوانید این روابط را پیدا کنید.
دوباره با دستورهای display ولتاژ thevenin، مقاومت thevenin و راکتانس thevenin را نمایش میدهیم.
و در نهایت سرعت سنکرون را نمایش میدهیم.
مرحله آخر
و آخرین قسمت که مربوط میشود به نمایش و پلات کردن ترک و برحسب speed این قسمت است که از این جهت خیلی اهمیت دارد که شما بدانید به چه نحوی این را پلات کردیم.
در قسمت پلات، ما sleep را که با s نمایش میدهیم از 1 شروع میکنیم به عددگذاری تا صفر که عدد اول نشاندهندة گام ابتدایی و عدد نهایی ما صفر است و نشاندهندة گام نهایی ما است. و -0.001 که در اینجا قرار داده شده است بدین معنی است که از 1 شما 0.001، 0.001 اُم کم کن تا به صفر برسی.
پس 1000 تا عدد را ما به صورت گسسته برای s در نظر گرفتیم که به شما میگویم که چرا این کار را کرده است. پس الان s ما ماتریسی شده است، میبینید ماتریسی است که دارای 1001 درایه است و هر کدام از اینها را برابر یک عددی از 1 تا 0 قرار داده است.
اینکه نوشته است s 0.0010 اُم به این جهت که صفر نشود. اگر صفر شود در فرمول یک تقسیم بر صفر اتفاق خواهد افتاد و نویسندة کد را با مشکل مواجه میکرد.
اگر بخواهید این را نداشته باشید میتوانید به جای 1 تا 0، 1 تا 0.001 بگذارید و ii=1:1000 را به ii=1:990 تغییر دهید. که این وضوح هم برای ما قابل دسترسی است.
Nm را در نظر گرفته است با (1-s)*Ns که این هم خودِ Nm ماتریسی میشود که برای ما یک ماتریس 1*1000 است که یک سطر و هزار ستون دارد که اگر این را هم نمایش دهید میبینید که به چه نحوی است. باز هم یک ماتریس 1000 ستونه است.
محاسبه گشتاور
برای اینکه گشتاور را با Tind نشان داده محاسبه کند، از گشتاور استفاده کرده و Tind را هم برحسب تمام گشتاورها محاسبه کرده است. از 1 تا صفر 1000 عدد را با گامهای مساوی قرار داده است و آن را در Tind ضرب کرده و شما Tind میتوانید ببینید به چه نحوی است و برحسب ولتاژ thevenin، برحسب R2 و همچنین ws که همان سرعت ما بود و X thevenin و X2 که فرمولهایشان را در دروسی مانند ماشین 2 داشتیم و درس تئوری جامع، اینها را برای شما جایگذاری کرده است.
و در نهایت Tind را محاسبه کرده است. همچنین پس از آن Tind را پلات کرده است و در نهایت axis را که هر کدام از پایههای نمودار شما است یعنی در قسمت xهای نمودار شما گفته از صفر تا Ns و در قسمت y های شما هم این را از صفر تا Tmax+1 قرار داده
وقتی شما این را اجرا کنید میبینید که قسمت x,y را برای شما تنظیم میکند یعنی میگوید از صفر تا Ns قرار بده قسمت xهای ما را، و y های ما را از صفر تا Tmax+1 یعنی یک مقدار بالاترش را نشان بده.
اگر شما به جای Tmax+1 بگذارید Tmax خیلی جالب نمیشود، مطابق تصویر زیر میبینید
به دلیلی که در شکل بالا میبینید اینجا +1 را قرار داده است، اگر این را Tmax+2 قرار دهید میبینید که باز اختلافی که پیش میآید برای شما و نموداری که در نهایت برای شما دارد جذابتر دیده میشود.
لیبل گذاری
Label گذاری کرده برای هر کدام از x,y های شما که میبینید. لیبل Rotor Speed را برحسب rpm قرار داده است. شما به فارسی هم میتوانید بنویسید سرعت روتور برحسب rpm و قسمت y label که لیبل قسمت y شما است را هم برابر Torque induction برحسب نیوتن در متر (N.m) نشان داده است.
در نهایت Title را هم که برای شما نشان دهنده این curve است را برای شما نامگذاری کرده است.
در نهایت Nmax را برابر (1-Smax)*Ns قرار داده است
و همچنین برای شما رنگآمیزی را انجام داده به این نحو که برای اینکه Pull out Torque را نشان دهد برای شما با دستور text این دستور را نوشته است.
در نهایت یک پلات را دوباره انجام داده است برای اینکه قسمت قرمز را به وجود آورد، و با Smax این کار را انجام داده است.
در نهایت با text ای که نوشته starting torque برای شما به وجود آورده است که با عملگر Tstart است و در نهایت این کد هم تمام میشود.
با امید به رضایت شما از این مبحث در ادامه ،آموزش شبیه سازی موتور القایی سه فاز را خواهم داشت.