آموزش سیمولینک دانلود فیلم های آموزشی متلب و سیمولینک صفر تا صد متلب محیط متلب

میخوای بدونی اینورترها چه کاربردی دارند؟

همانطور که قول دادم بعد از مبحث عملکرد اینورتر تکفاز و اینورتر سه فاز امروز  از کاربرد اینورترها در پنج دقیقه باهاتون صحبت می کنم.

تنظیم کننده سرعت موتور

به عنوان کنترل دور بعضاً ما استفاده می‌کنیم. یعنی موتور القایی را شما می‌دانید تنها با تعویض فرکانس و عوض کردن فرکانس آن می‌توانیم دورش را کنترل کنیم. به همین دلیل می‌توانیم از اینورتر به عنوان، اگر یک خروجی dc داشته باشیم و آن را بخواهیم به یک موتور القایی تزریق کنیم می‌توانیم به عنوان کنترل سرعت موتور از آن استفاده کنیم.

تغذیه کامپیوتر

از اینورترها برای تغذیة کامپیوترها بعضاً استفاده می‌شود. کامپیوترهایی که می‌بایست همیشه روشن باشند و به هیچ وجه تحمل این را ندارند به دلیل کار امنیتی که دارند انجام می‌دهند یا به دلیل کاری بسیار حساس، مثلاً در دیسپاچینگ‌ها و مراکزی که کنترل یک مجموعة بزرگ را این کامپیوترها بر عهده دارند به همین دلیل هرگز نباید از شبکه جدا شوند.

برای تغذیة این نوع از کامپیوترها می‌توانیم از اینورترها استفاده کنیم. ورودی dc اینورتر را از یک باطری خانه بگیریم و خروجی آن را به کامپیوترهایمان وصل کنیم.

تغییر دور

برای تغییر دور می‌شود به راحتی از آن‌ها استفاده کرد.

روشن و خاموش کردن موتورها

برای روشن و خاموش کردن موتورها می‌شود بدون قطع و وصل کردن برق اصلی، در جاهایی که نیاز است که به هیچ وجه از شبکه جدا نشویم و همیشه متصل به شبکه باشیم، نیاز است حتماً که از اینورترها استفاده کنیم.

کاهش ضربه‌های مکانیکی و در نتیجه افزایش طول عمر

پنجمین کاربرد که شاید یکی از مهم‌ترین کاربردهای اینورترها باشد، کاهش ضربه‌های مکانیکی و در نتیجه افزایش طول عمر مفید قسمت‌های مکانیکی است.ما یک‌سری موتورهای خیلی حساسی داریم، که این‌ها نسبت به کیفیت توان بسیار حساس هستند. ایجاد کیفیت توان درست باعث می‌شود عمر موتورهای ما افزایش پیدا کند. شما وقتی یک برق 50 هرتز را خالص اگر باشد به یک موتور تزریق کنید، مثلاً در جهت ساعتگرد آن موتور می‌چرخد، ولی اگر همین را شما یک برق 5 برابر آن Fundamental یعنی اگر 50 هرتز است 250 هرتز را به آن تزریق کنید. گشتاوری خلاف گشتاور اصلی ما به آن وارد می‌کند.

این خلاف جهت بودنش باعث این می‌شود که یک فشار مکانیکی در جهت عکس به آن وارد شود. یعنی وقتی موتورتان می‌چرخد به سمت ساعتگرد انگار یک نیرویی در جهت پادساعتگرد هم به آن فشار می‌آورد.

می‌دانید همین باعث خستگی مکانیکی می‌شود و در نهایت عمر مفید قطعات مکانیکی ما را به شدت کاهش می‌دهد.

حفاظت موتور

علاوه بر این حفاظت موتورهایمان را در مقابل افزایش ولتاژ می‌‌توانیم داشته باشیم و جلوگیری از آسیب دیدن موتورهایمان با اینورترها که چون این‌ها می‌توانند کنترل هوشمند داشته باشند و فیدبک بگیرند از شبکة ما، می‌توانیم به راحتی آن‌ها را با استفاده از گیت‌هایی که دارند کنترل کنیم. بهترین و بهینه‌ترین توان را به موتورهای حساس‌مان وارد کنیم.

اگر موتوری حساس نباشد به فرکانس‌ها و یک موتوری باشد که در جایی استفاده شود که خیلی برای ما مهم نیست و ما می‌توانیم حتی آن را تعویض کنیم، خیلی شاید به صرفة اقتصادی نباشد که ما از چنین سیستم‌های کنترلی استفاده کنیم.

اما در جاهایی که حساسیت زیاد است و امنیت برای آن موتور نیاز است حتماً می‌بایست از اینورترها استفاده کنیم.

با امید به رضایت شما از این مبحث در ادامه اندازه گیری THD در متلب را آغاز میکنم.

سعید عربعامری
من سعید عربعامری نویسنده کتاب 28 گام موثر در فتح متلب مدرس کشوری متلب و سیمولینک و کارشناس ارشد مهندسی برق قدرتم . بعد از اینکه دیدم سایتهای متعدد یک مجموعه کامل آموزش متلب و سیمولینک ندارند به فکر راه اندازی این مجموعه شدم
http://sim-power.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *