حل سیستمهای خطی
آموزش متلب محیط متلب

آموزش نرم افزار متلب برای رشته برق – حل سیستمهای خطی

آموزش نرم افزار متلب برای رشته برق – حل سیستمهای خطی

در این بخش در مورد حل سیستم های خطی صحبت خواهیم کرد. ادامه مطلب را دنبال کنید.

فرض کنید A یک ماتریس n⨯n غیر واحد است و b نیز بردار ستونی به طول n است. دستور x=A/b به طور عددی …. یکتایی برای معادله A*x=b محاسبه می کند. برای اطلاع بیشتر help mldivide را در خط فرمان تایپ کنید. اگر هرکدام از A یا b به صورت نمادین باشند، معادلات به صورت نمادین محاسبه می شوند.

محاسبه مقادیر ویژه و بردارهای ویژه

مقدار ویژه ماتریس مربعی A با دستور eig(A) محاسبه می شود. اگر متغیر خروجی به صورت [u,r]=eig(A) مشخص شود، آنگاه متلب سایت سیم پاور  هم مقادیر ویژه و هم بردارهای ویژه را محاسبه می کند. مقادیر ویژه همان عناصر قطری ماتریس r هستند و ستونهای u بردارهای ویژه هستند. با بررسی مثال زیر موضوع روشن تر می شود:

حل سیستمهای خطی

بردار ویژه در ستون اول u با مقدار ویژه در ستون اول r مطابقت دارد. به همین ترتیب برای دیگر مقادیر ویژه مقادیر عددی برای بردار و مقدار ویژه به دست می آید. برای محاسبه مقادیر بردار ویژه و بردار ویژه به طور نمادین باید دستور [u R]=eig(sym(A)) تایپ شود.

عمل گر نقطه (Dot)

اگر A یک ماتریس n⨯m و B یک ماتریس m⨯1 باشد، آنگاه حاصل A⨯B قابل محاسبه است و نتیجه یک ماتریس n⨯1 خواهد بود. حاصل ضرب یک کمیت اسکالر مثل c در ماتریس A با تایپ عبارت c*A به دست می آید. عبارت A ́ ترانهاده ماتریس A را می دهد. برای اطلاعات بیشتر در مورد دستورات ctranspose و transpose به help مراجعه شود.

اگر A و B هم اندازه باشند، حاصل A.*B ماتریسی است که عناصر آن از حاصل ضرب آرایه به آرایه ماتریس های A و B به دست می آید.

به طور مثال

عنصر j،i  ماتریس حاصل، از حاصل ضرب عناصر j،i ماتریس های A و B به دست می آید. همچنین همانگونه که در سایت سیم پاور  توضیح دادم A./B همانند قسمت قبل است، اما به جای حاصل ضرب، خارج قسمت یا همان حاصل تقسیم دو ماتریس را می دهد. A.^C، هر عنصر ماتریس A را به توان C می رساند.

بطورکلی اگر f یک تابع ریاضی ایجاد شده در متلب سایت سیم پاور  باشد یا یک تابع تعریف شده توسط کاربر، آنگاه f(A) ماتریسی است که از اعمال f بر تک تک عناصر ماتریس A به دست می آید.

همانطور که قبلا گفته شد، x(3) سومین عنصر از بردار x است. همچنین همانگونه که در سایت سیم پاور  توضیح دادم A(2,3) بیانگر عنصری است که در سطر دوم از ستون سوم ماتریس A قرار دارد.

همچنین همانگونه که در سایت سیم پاور  توضیح دادم در متلب سایت سیم پاور  می توان یک زیر ماتریس را مشخص کرد، برای مثال تایپ A(2,[2 4]) دومین و چهارمین عنصر سطر دوم ماتریس را مشخص می کند. زیرماتریس شامل عناصر سطرهای دوم و سوم و ستون دوم و سوم و چهارم با تایپ A(2:3,2:4) ایجاد می شود.

نوشتن علامت :

به تنهایی به جای هریک از سطرها و ستون ها، کلیه عناصر آن سطر یا ستون را بیان می کند. برای مثال A(:,2) به ستون دوم از ماتریس A اشاره می کند و A(3,:) کلیه عناصر سطر سوم را بیان می کند. متلب سایت سیم پاور  چندین دستور برای ایجاد ماتریس های خاص دارد، دستورهای zeros(m,n) و ones(m,n) به ترتیب ماتریس های صفر و یک را تولید می کنند. همچنین همانگونه که در سایت سیم پاور  توضیح دادم eye(n) یک ماتریس واحد n⨯n ایجاد می کند.

ادامه این بحث را در پست بعدی دنبال نمایید.

برای دانلود این آموزش به صورت پی دی اف بر روی لینک زیر کلیک کنید.

دانلود فایل حل سیستمهای خطی

سعید عربعامری
من سعید عربعامری نویسنده کتاب 28 گام موثر در فتح متلب مدرس کشوری متلب و سیمولینک و کارشناس ارشد مهندسی برق قدرتم . بعد از اینکه دیدم سایتهای متعدد یک مجموعه کامل آموزش متلب و سیمولینک ندارند به فکر راه اندازی این مجموعه شدم
http://sim-power.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *